مشروح مسايلي كه در اين ستون درج گرديده و به تفصيل آمده اجمال آن در جلسه گردهمايي مديران مسئول مطبوعات و خبرگزاري‌هاي استان كه با حضور دكتر حسين انتظامي معاونت مطبوعاتي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي روز سه‌شنبه 5/12/93 در يزد برگزار شد با عنوان «يك پرسش- يك يادآوري به مديران عالي رتبه دولت يازدهم» جهت استحضار خوانندگان آورده شده است زيرا وظيفه روزنامه‌نگاري اقتضا دارد كه موارد ذيل به صورت شفاف و روشن توضيح داده شود.
بر اساس اصل 176 قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران رييس‌جمهور رياست‌ شوراي عالي امنيت ملي را به عهده دارد و اتفاقات اخير نشانگر اين است كه در دوران رياست محمود احمدي‌نژاد بر شوراي امنيت ملي و دبيري سعيد جليلي مصوبه‌اي مبني بر حصر مهندس ميرحسين موسوي و مهدي كروبي از كانديداهاي اصلاح طلب سال 1388 به تصويب رسيده است و بنا به اظهارات حجت‌‌الاسلام محسني اژه‌اي سخنگوي قوه قضاييه مفاد و محتواي آن حكم درباره ممنوعيت انتشار اخبار و تصاوير حجت‌الاسلام سيدمحمد خاتمي رييس دولت اصلاحات نير جاري مي‌باشد.
«در نشست خبري حجت‌الاسلام محسني اژه‌اي خبرنگاري درباره علت تذكر دادستاني تهران به مديران مسئول رسانه‌ها و ممنوعيت بكار بردن اسم، تصاوير و اخبار مربوط به رئيس دولت اصلاحات سوالي پرسيد كه سخنگوي قوه قضائيه در اين‌باره اظهار كرد: اگر كساني كه از نظر شوراي عالي امنيت ملي يا قوه قضائيه به عنوان سران فتنه محسوب شدند، دستگاه قضايي و دادستاني مي‌تواند به عنوان يك اقدام دستوراتي در اين رابطه صادر كند.
وي ادامه داد: در مورد همين فرد مورد نظر شما دستور داده‌اند كه رسانه‌ها حق ندارند تصوير يا مطالب ايشان را منتقل كنند. دادستاني تهران اين اقدام را انجام داده و اين دستور نيز همچنان باقي است و گفته شده كه اگر رسانه‌اي خلاف آن عمل كند با آن رسانه برخورد خواهد شد»1
واقعيت جريانات و حوادث چنان بود كه تا قبل از حمايت و پشتيباني قاطع و شفاف و بي بديل حجج اسلام هاشمي رفسجاني و سيدمحمد خاتمي، آقاي روحاني از اقبال عمومي برخوردار نبود و اگر همان وضعيت ادامه مي‌يافت بعيد بود كه روحاني صاحب اكثريت آرايي اينگونه شود به عنوان نمونه چند روز مانده به برگزاري انتخابات 92 دكتر حسن روحاني به يزد آمد با تمام تلاش‌هايي كه همراهان و دست‌اندركاران حزب اعتدال در استان به عمل آوردند ضمن اطلاع‌رساني‌هاي قبلي هواداران و يارانشان همگان شاهد بودند تعداد حاضران و تجمع‌كنندگان در آن حد نبود كه گردهم آيي آنها در حسينيه كنار مسجد حظيره كه از نظر وسعت و مساحت محيطي به مراتب كوچكتر از مسجد حظيره است نمودي داشته باشد.
«حسن روحاني طي روزهاي بعد رسماً اعلام كرد همان راهي را مي‌رود كه خاتمي و هاشمي رفته‌اند به اين ترتيب او كاملا روشن كرد كه منش اصلاح طلبانه خاتمي و شيوه فكري و اجرايي هاشمي در دولت سازندگي را دنبال خواهد كرد.
بعدها كه روحاني در انتخابات پيروز شد، اصولگرايان بحث اصلاح طلب نبودن روحاني را مطرح كردند و مدعي شدند كه او به خاطر عضويتش در جامعه روحانيت مبارز در اردوگاه اصولگرايان قرار داشته است. اين در حالي است كه اگر به گفته اصولگراها، مردم از خاتمي و هاشمي متنفر بودند با همين اظهارات روحاني كه قبل از انتخابات گفته بود مي‌خواهد راه هاشمي و خاتمي را ادامه دهد، بايد كلي از آراي او ريزش مي‌كرد اما اين اتفاق نيفتاد.
روحاني مجوز اين را داشت كه خاتمي و هاشمي را حاميان بالقوه خود معرفي كند و حقيقتا هم آن دو پشتيبان وي بودند. خرج كردن از نام هاشمي و خاتمي مي‌توانست بي برو برگرد براي روحاني امتياز باشد...
دكتر محمدرضا عارف روز 20 خرداد يعني 4 روز مانده به انتخابات در اين‌باره گفت: به هر اجماعي با محوريت آقاي خاتمي تمكين مي‌كنم و به عهد خود پايبندم و اميدوارم آقاي خاتمي به زودي نظر خود را اعلام كند با اين حال او حتي در آخرين لحظات ماندن و رفتن، شعارهاي خود را در جمع حاميانش تكرار مي‌كرد: من آمده‌ام منزلت شما را تضمين كنم...
علي اكبر ناطق نوري در جلسه‌اي به حجت‌ الاسلام سيدمحمد خاتمي مي‌گويد: مگر غير از اين است كه آقاي عارف گفته، اگر خاتمي به من بگويد من كنار مي‌روم؟ خيلي خوب، اين موضوع را مكتوب كنيد. خاتمي هم يادداشتي مكتوب آماده كرد و به دست عارف رساند. عارف در نهايت مشاورانش را در نيمه شب فرا خواند و پس از مشورت بيانيه انصراف خود را نوشت: پس از اعلام انصراف عارف، موج تلفن‌ها و پيام‌هاي تبريك مقامات ارشد اصلاح‌طلب به سوي عارف روانه شد. برخي‌ها درخواست ديدار داشتند. روحاني هم به عارف تلفن كرد و ضمن تشكر از اقدام او گفت: موجي كه در كشور ايجاد شده به خاطر حركت ارزنده و اخلاقي شما بوده است...
شب قبل از انصراف حداد عادل، فيلم انتخاباتي حسن روحاني پخش شد. در اين فيلم پيوند وي با هاشمي رفسنجاني كاملا واضح بود. در صحنه‌اي از فيلم، وي پس از خوش و بش با همسايگانش، در جمع حاميان خود حاضر مي‌شود و خطاب به آنها مي‌گويد: پس از مشورت با خاتمي و هاشمي وارد اين عرصه خطير شده است.»2
حجت الاسلام حسن روحاني با صدور بيانيه‌اي از رييس دولت اصلاحات سپاسگزاري نمود كه نظر خوانندگان آيينه را به متن پيام تشكر دكتر روحاني جلب مي‌نمايد:
«بسم الله الرحمن الرحيم
برادر بزرگوار حضرت حجت الاسلام و المسلمين سيدمحمد خاتمي دام ظله
با عرض سلام و تقديم تحيات
بر خويش فرض و بايسته مي‌دانم تا از حسن نظر و قبول خاطر شريفتان نسبت به دوست و يار ديرين خود، عرض امتنان و حق‌شناسي نموده و از تدبير، تلاش و حمايت همه‌جانبه و مستمري كه در عرصه رقابت انتخاباتي فرارو در جهت انسجام فرهيختگان، جمعيت‌ها و تشكل‌هاي سياسي و دوستداران حقيقي نظام جمهوري اسلامي در قامت جريان «عقلانيت و اعتدال و اصلاحات» مبذول و اهتمام فرموديد، قدرداني ‌نمايم.
آنچه امروز شما را به تكاپوي خستگي‌ناپذير براي ائتلاف و در نهايت تهيه بيانيه‌اي تاريخي وادار كرده، همان است كه مرا به ميدان دشوار رقابت‌انتخاباتي كشانده؛ بي‌شك، دل‌نگراني از آينده و عبرت از گذشته است.
چالش‌هاي هشت سال دولت اصلاحات و حوادث هشت ساله پس از آن، عقلا و بزرگان كشور را به اين بلوغ فكري رسانده كه سياست‌ورزي، علم مديريت ممكنات و عبور از خام‌انديشي‌ها است.
گفتمان «عقلانيت و اعتدال و اصلاحات»، بي‌مبالاتي نسبت به حق و باطل نيست و در حقانيت و توان ملت ايران براي شكستن بن‌بست‌ها، نه‌تنها "ترديد" ندارد بلكه بدنبال "تدبير" است تا مانع بن‌بست‌هاي خودساخته و دشمن‌ساز بر سر راه پيشرفت عدالت محور شود.
اين‌كه امروز جنابعالي و دوستان توانسته‌ايد بر سر "مناسب‌ترين گزينه ممكن" اجماع كنيد براي من مبارك‌تر از آن است كه بدانم آن گزينه "حسن روحاني" است.
باور دارم كه گفتمان «عقلانيت و اعتدال و اصلاحات» مي‌تواند مطالبات به حق مردم را دنبال كند و به حقوق اساسي ملت، كارآمدي دولت، هماهنگي قوا و تعامل مؤثر با رهبري بزرگوارِ نظام، مدد رساند.
اينجانب بدينوسيله، مراتب تكريم، سپاس و حق‌شناسي خود را نثار جنابعالي و تمامي هم‌انديشانِ اعتدال‌جوي جنابعالي در جريانات و احزاب اصلاح‌طلب، نخبگان حوزوي و دانشگاهي و تمامي قشرهاي سرافراز سرزمينم نموده و اميدوارم كه به فضل الهي و تكيه بر آراي آزاد تمامي ايرانيان، بتوان در وفا به عهدي كه در پيشگاه خداوند متعال و ايرانيانِ سربلند، بسته مي‌شود، كامياب و پيروز گرديم. برادرتان: حسن روحاني»3
سخنان مقام معظم رهبري قبل از انتخابات سال 92 درباره اعتماد بخشي مردم به صيانت از آراء، اقدامات و درايت سيدمحمد خاتمي به منظور منصرف نمودن دكتر محمدرضا عارف از كانديداتوري رياست جمهوري، حمايت بي‌دريغ آيت‌ا... هاشمي رفسنجاني و رييس دولت اصلاحات و پشتيباني افرادي كه سياست‌هاي 8 ساله احمدي‌نژاد را تائيد نمي‌كردند و در چهارچوب نظام خواهان تغيير سياست‌هاي داخلي و خارجي دولت نهم و دهم بودند، درج مقالات حاميان و طرفداران كانديدايي كه دولت خود را «تدبير و اميد» مي‌ناميد در بعضي از نشريات، عدم هماهنگي كانديداهاي اصولگرا و پخش مناظرات از صدا و سيما و سخنراني و اعلام برنامه‌هاي آتي در جلسات انتخاباتي سبب شد خواست خداوند بر اين امر تعلق بگيرد كه دكتر حسن روحاني پيروز انتخابات خرداد 92 باشد و اين مي‌طلبد كه رييس شوراي عالي امنيت ملي بر ممنوع‌التصوير يا ممنوع‌البيان بودن شخصيتي چون حجت‌الاسلام والمسلمين سيدمحمد خاتمي صحه نگذارد يا اگر اين موضوع غير قانوني مي‌باشد برابر با سوگند‌نامه‌اي كه رييس‌جمهور امضاء كرده است تا پاسدار قانون اساسي كشور باشد... و از آزادي وحرمت اشخاص و حقوقي كه قانون اساسي براي ملت شناخته است پاسداري كند در درجه اول به وظايف قانوني خود عمل نمايد و در نهايت در تحقق تمام وعده‌هاي خويش در همايش‌ها و مجالس و محافلي كه برنامه‌هاي انتخاباتي خود را اعلام مي‌نمود تلاش نمايد، چون حدود 20 ماه از 48 ماه گذشت و به اصطلاح با يك چشم بر هم زدن بقيه ايام هم مي‌گذرد و تاريخ، همه اتفاقات و حوادث را ثبت و ضبط خواهد كرد.
حجت‌الاسلام والمسلمين حسن روحاني به درستي مي‌داند و به ياد دارد كه در دومين مناظره انتخاباتي در كنار ديگر كانديداهاي رياست جمهوري كه از صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران پخش شد اعلام نمود: اگر مي‌خواهيم فساد در جامعه نباشد بايد به رسانه‌ها و مطبوعات آزادي بدهيم و اگر آزادي داديم آن وقت مي‌توانيم جلو فساد را بگيريم اين شرايطي كه امروز (اشاره به دوران دولت نهم و دهم) در جامعه ما به وجود آمده نگاه قيم مآبانه است و ما قيم نمي‌خواهيم.

مدير مسئول

پي نوشت‌ها:
1- خبرگزاري ايسنا، مورخ 27/11/1393
2- «از نياوران تا پاستور»، امير رضا پرحلم، صفحات 185 و 187 و 189 و190 و 192، چاپ 1392
3- برگرفته از سايت دكتر حسن روحاني










  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا